Јединствена машина за рециклажни центар

457

ЈКП „Дубоко” Ужице набавило је нову машину која је јединствена у Србији за управљање комуналним отпадом. Вредност машине је око 200.000 евра и набављена је из сопствених средстава предузећа ради побољшања капацитета и ефикаснијег рада у рециклажном центру.
– Мултихендлер машина има кабину која се подиже четири метра да оператер са висине може да прати отпад, а „грана“ на машини се извлачи максимално седам метара. Гуме су „пуне“ што значи да могу да трају неколико година, за разлику од класичних које се често буше на стакло и друге материјале – објаснио је Момир Миловановић, директор ЈКП „Дубоко“ Ужице.
Ово је само једна у низу машина којом се обнавља возни парк, а у плану је да се настави и са улагањима у нове машине и опрему.
– Све се набавља из сопствених средстава и уколико комунална предузећа и локалне самоуправе буду измиривале своје обавезе на време, онда можемо улагати у нову опрему. ЈКП „Дубоко“ наставља да промовише нове технологије када је у питању управљање комуналним отпадом. У овој области нема јефтиних машина и опреме, али ми тежимо да набавком нових машина не заостајемо у овој области, а то се може постићи правилним управљањем својим ресурсума и набављањем нове технологије – закључио је Миловановић.
Ива Јоксимовић Кулић, извршни менаџер предузећа Uniwab из Београда које послује више од три деценије. У свом програму имају продају машина и опреме немачке компаније SENNENBOGEN за тржишта Црне Горе, Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Србије.
– У питању су мултифункционалне машине за манипулацују различитим врстама материјала и специјализоване су за рециклажне центре. Ове машине су посебне јер комбинују предности челичне конструкције, пружају оптималну видљивост руковаоцу и низ других савремених могућности у раду. За машине постоји велико интересовање јер су рециклажни центри и нове технологије актуелна тема не само код нас него и у региону.
У Едукативном центру ЈКП „Дубоко“ Ужице одржана је и презентација немачке компаније SENNENBOGEN – лидера у производњи телехендлера, багера и машина за манипулацију различитих врста материјала. У оквиру презентације приказана је и демонстрација рада SENNENBOGEN 340 G мултихендлера специјализованог за рециклажне центре преставницима предузећа из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Инфоера, Ужице